Adem Fit

Adem Fit

adem efficient en effectief

Natuurlijke Ademhaling

Een gezonde natuurlijke ademhaling is een trage constante rustige buikademhaling, door de neus. Alle lichaamsfuncties zijn afhankelijk van zuurstof én een effectieve manier van ademen.

Man rust in de natuur

Voordelen van een gezonde ademhaling:

 • Positieve bijdrage en vaak ook de oplossing voor stress-, long- en ademhalingsgerelateerde klachten:
 • Kortademigheid.
 • Hyperventilatie/Paniekaanval.
 • Luchtwegaandoeningen.
 • Etc.


 • Ontspanning van lichaam en gedachten.
 • Verhoogt je energie.
 • Betere immuunrespons.
 • Een betere core stabiliteit.
 • Betere spijsvertering.
 • Een heldere geest.
 • Je nachtrust verbeterd.
 • Een effectieve manier om gifstoffen af te voeren.
 • Pijn reductie.
 • Verlaagt de bloeddruk.
 • Beter in contact met je ruimte, hier en nu.
 • Verlicht en verbindt bij zwangerschap en bevalling.
 • Ondersteunt een correcte lichaamshouding.

Niets is zo vanzelfsprekend als de ademhaling.


Ademhaling is zo dienend, zo logisch, zo onafscheidelijk met ons leven verbonden en daardoor zo gewoon dat we helemaal zijn vergeten dat ze ons kostbaarste goed is en daarom haar ook zo dienen te behandelen.

We beginnen dit leven met onze eerste ademteug en we laten het achter met onze laatste zucht. Daartussen ademen we zo’n 500 miljoen keer!


Adem bevat ons belangrijkste voedsel, zuurstof. 

Iedere gedachte, emotie of beweging, bewust of onbewust, heeft invloed op onze ademhaling. De adem heeft invloed op iedere gedachte, emotie en beweging.

Adem verbindt onze binnenwereld met de buitenwereld, ons lijf met de natuur. Ze harmoniseert je energie, je gedachten, je lijf en je emoties. Het is de brug tussen lichaam en geest. 

Adem is de sleutel tot onze gezondheid, de boodschapper en de genezer, we hoeven ze alleen nog maar als zodanig te herkennen.


Je ademhaling wordt beïnvloed door al je activiteiten, gedachten en emoties: naar adem snakken, puffen, snikken, uitblazen, huilen, lachen, schreeuwen, briesen, geeuwen, hijgen. Of het nu verdriet, woede, angst of frustratie is, je adem reageert erop: ze kan stokken, worden ingehouden of verlengd. Zoveel bewegingen of emoties, zoveel ademritmes met vaak ieder een eigen geluid…


Heldere lucht

De adem en alle andere lichaamsfuncties zijn met elkaar verbonden.


Dat is de oorzaak waarom de ademhaling een lichaamsfunctie is die zo snel en makkelijk kan worden verstoord én waarom, omgekeerd, de ademhaling vrijwel alle lichaamsfuncties kan reguleren.Buikademhaling veel gezonder dan borstademhaling! Je middenrif speelt hierin een essentiële rol.


Baby’s laten ons zien hoe je hoort te ademen. Je hoeft het ze niet te leren. Met de buik! Ze hebben een natuurlijke buikademhaling aangestuurd door het middenrif. Door met de buik te ademen, ademen we efficiënter en kunnen we een veelvoud aan fysieke klachten voorkomen. 

Daarnaast zorgt buikademhaling ook voor een constant bewegen van alle weke organen en bindweefsels in onze buik. Onder andere onze darmen, lever, nieren en maag worden constant op een natuurlijke manier gemasseerd.

Met een vertraagde buikademhaling activeren we het parasympathisch zenuwstelsel welke verantwoordelijk is voor stressreductie en diepe ontspanning. 

Even een technisch stukje:

Zuurstof en CO2


We hebben bijna allemaal geleerd dat goed ademhalen een kwestie van veel lucht met zuurstof inademen is en even later dezelfde lucht maar dan met koolzuur (CO2, restproduct van verbranding in ons lichaam) weer uitademen. En als je maar genoeg zuurstof inademt komt het vanzelf goed.

Conditie  wordt echter niet bepaald door de hoeveelheid lucht die je in kan ademen maar vooral door hoe efficiënt er wordt omgegaan met zuurstof en koolzuur.

De hoeveelheid zuurstof in je bloed is in de meeste gevallen al maximaal. In rust adem je 75% weer uit en tijdens inspanning ongeveer 25%.

CO2 bepaalt je ademefficiëntie en niet zuurstof.


De frequentie en volume van je ademhaling worden bepaald door receptoren in je brein. De receptoren monitoren de concentraties van koolstof en zuurstof in je bloed. Als het koolzuur (CO2) boven een bepaalde waarde stijgt, geven de receptoren een seintje dat er weer of meer geademd moet worden om van het overschot aan koolzuur af te komen. Met andere woorden: de belangrijkste prikkel om te ademen is het kwijtraken van overtollig koolzuur. 

Blauwe lucht met kleine wolken
Vrouw rust even uit

Het is belangrijk dat je niet teveel koolzuur uitademt. 


Het is belangrijk om je ademfrequentie te verlagen en zo langzaam mogelijk uit te ademen. Daarmee verhoog je het koolzuurgehalte in je bloed. Koolzuur heeft een aantal belangrijke functies:

 • Het afstaan van zuurstof uit het bloed aan de spieren, organen en weefsels.
 • Het verwijden van de gladde spieren in de wanden van luchtwegen en bloedvaten.
 • Het reguleren van de PH-waarde van het bloed. 

Het zuurstof dilemma. 


Het dilemma is: weinig ademen betekent een hoog CO2 gehalte in je bloed, wat goed is voor je, maar betekent ook dat je weinig zuurstof inademt. 


>  Veel (zuurstof) inademen is veel uitademen is   veel CO2 verlies.

>  resultaat: vernauwde bloedvaten en verminderde zuurstofafgifte aan cellen.

>  met als gevolg: gevoel van luchtgebrek.

>  Behoefte om meer te ademen.

>  Meer inademen en dus ook uitademen is veel CO2 verlies.

>  Vicieuze cirkel.


Om deze cirkel te doorbreken is het zaak om je tolerantie voor CO2 te verhogen en daarmee je behoefte om te ademen te verlagen. Als je de CO2 tolerantie verhoogt daalt de behoefte om CO2 uit te moeten ademen.


Ik onderstun je graag om je ademhaling te optimaliseren!


Adem als rempedaal van je zenuwstelsel. 

Hulp nodig om van je ademhaling weer je vriend te maken?


Bel of mail me gerust. 

Iedere ademritme waarbij de uitademing langer is dan je inademing brengt je systeem tot rust!


Je ademhaling is niet vanzelf een eigen leven gaan leiden. Het is hoog tijd dat jullie weer partners worden.


Samen op zoek naar jouw eigen ademritme

Er zijn veel oorzaken te bedenken en te achterhalen om er achter te komen wáárom je niet optimaal ademt. 

Maar het belangrijkste is dat we samen kunnen gaan onderzoeken hoe we jou weer meester over je adem kunnen maken.

Vrouw geniet van de zon en de natuur

Wat ik je bied:

Adem fit sessie(s). • We onderzoeken samen je huidige adempatroon naar ademritme, ademruimte, intensiteit, gevoel, oorzaak en de gevolgen.
 • En we bekijken samen wat jouw voor de lange termijn kan dienen om je weer je eigen natuurlijke spanningsvrije ademhaling aan te leren.
 • Eenvoudige oefeningen waarmee je thuis aan de gang kan.
 • Vrijwel altijd voel je onmiddellijk resultaat!
 • Duur: in overleg 0,75 tot 1,5 uur.
 • Waar: In Waalwijk. Of bij je thuis.


Voel je vrij:

 
 
 
 
 
Yacané