Yacané logo
Aikido

AIKIDO

en de taal van de onderstroom

Mensen en organisaties bewegen vaak volgens dezelfde wetten.


Het bewegen van zowel organisaties als individuen wordt voor zeker 80% bepaald door de onderstroom: onbewuste krachten en patronen. 

Om kleine of grote veranderingen in gang te zetten, is het belangrijk om ons bewust te worden van vaak onbewust heersende patronen. Om vervolgens deze patronen te herkennen, te begrijpen én te veranderen.

Samen sterkTijdens de trainingen/workshops leg ik niet de klemtoon op wat fout gaat maar nodig ik je uit om contact te maken met je energie, je lijf en je ademhaling en zo de weg vrij te maken voor wat dienend is voor jou en je omgeving.

En dat kan met een flinke dosis plezier en focus!

Zonder weerstand, geen groei.

Aikido, een traditionele Japanse krijgskunst die bekend staat om zijn principes van harmonie, beweging en effectieve conflictoplossing. De eeuwenoude Japanse principes zijn in het dagelijks (bedrijfs)leven toepasbaar.

Glasheldere oefeningen geven de trainees een onuitwisbare indruk van deze principes. Door de oefeningen wordt al het geleerde verankert.


Net zoals Aikido beoefenaars de energie van hun tegenstanders gebruiken om aanvallen af te leiden en te neutraliseren, kunnen bedrijven en hun mensen deze principes gebruiken om uitdagingen het hoofd te bieden en succes te behalen. Door de filosofie van Aikido te omarmen, kunnen organisaties een cultuur van samenwerking, aanpassingsvermogen en innovatie creëren.


Aikido leert ons de waarde van harmonie en onderlinge verbondenheid. In de zakelijke context betekent dit het bevorderen van een samenwerkingsomgeving waar medewerkers samenwerken om gemeenschappelijke doelen te bereiken. In plaats van conflicten te benaderen als win-verlies scenario's, moedigt Aikido aan om win-win oplossingen te vinden die alle betrokken partijen ten goede komen.


De kunst van het sturen is een kernaspect van Aikido. In het leven zijn obstakels onvermijdelijk. In plaats van ze frontaal het hoofd te bieden, kunnen we leren om ze niet als obstakels te zien, maar juist te omarmen. Door erop te anticiperen en er langs te navigeren, maken we door middel van creatieve oplossingen duurzame groei mogelijk.


In het (bedrijfs)leven zijn conflicten en meningsverschillen onvermijdelijk. Aikido leert je conflicten te de-escaleren, actief te luisteren en gemeenschappelijke gronden te vinden. Met Aikido in je gereedschapskist creëer je een basis voor open communicatie, vertrouwen en wederzijds respect, wat leidt tot sterkere relaties en beter teamwerk.


Laten we samen de geest van Aikido omarmen!

Aikido als ideale metafoor voor harmonieuze communicatie, onderhandelen en samenwerken.

Zinvol, grensverleggend en zingevend.Harmonie

Persoonlijk

Leiderschap

Leiderschap


Een leider van een groep, organisatie of team is in de eerste plaats leider van zijn eigen lichaam, emoties en gedachten.


Vertrouwen in de groep en haar individuele groepsleden in combinatie met het creëren van een veilige omgeving zijn de basis voor onbegrensde mogelijkheden.


Vertrouwen en veiligheid kun je als leider alleen maar bieden als je in verbinding durft te gaan met je mensen. Jij en je team zullen zich daarbij kwetsbaar op moeten kunnen stellen.


Kwetsbaarheid is een vereiste, zowel in Aikido als in je verbinding met anderen.

Net zo persoonlijk

Teamwork

Building

TeamWork en Weerbaarheid


Organisaties zijn, net als mensen uniek en hebben een unieke identiteit.

Om deze reden wordt in nauw overleg een passende training gebouwd, passend bij de behoeften van jou en geheel in de geest van de organisatie en jouw/jullie persoonlijke doelen. 


Denk hierbij aan een training of trainingen die aansluiten bij:

 • Teambuilding
 • Heisessie
 • Weerbaarheid
 • Reorganisatie
 • Vitaliteit verhoging
 • Conflictbeheersing
 • Nieuwe uitdagingen
 • Cultuuromslag
 • Stress reductie
 • Assertiviteit.
 • Agressie beheersing.

Zoek je een sparringpartner?


Letterlijk een op een.


Uiterst persoonlijk.


Elke nieuwe situatie of relatie brengen je iets nieuws. Het verkennen van nieuwe mogelijkheden en oplossingen kan eindeloos zijn. Hetzelfde geldt voor leiderschap. Alles op deze wereld is dynamisch en wij zijn dat ook. Het ontwikkelen van effectieve leiderschapsvaardigheden is geen selectievakje welke je eenvoudig af kan vinken.

In bijna alle ervaringen, goed of slecht, is een les te vinden. Een unieke les welke je meer ervaring en vertrouwen geeft zodat je bij iedere nieuwe ontmoeting weer meer in je kracht staat: meer ontspannen en met meer eigenheid.

Aikido

Met Aikido op je pad:

 • Persoonlijk leiderschap.
 • Een natuurlijke nieuwe manier van bewegen, gevoed door innerlijke kracht i.p.v. externe factoren.
 • Gedragspatronen komen aan het licht.
 • Authenticiteit. 
 • Een nieuwe blik op communicatie, relaties en de benadering van problemen.
 • Inzien van verbanden tussen mentale, emotionele en fysieke krachten.
 • Winnen door los te laten.
 • In overleg vinden we een trainingsvorm welke past bij ieder traject van verandering of ontwikkeling welke speelt binnen jezelf en/of je organisatie.

AIKIDO

Aikido

Waar vroeger de geheimen en magie, in verband met de veiligheid van familie en volk, verborgen bleven, waaien ze de laatste decennia openlijk onze kant uit. Al ruim 40 jaar ben ik tijdens de beoefening van verschillende krijgskunsten steeds geïnteresseerd geweest in de koppeling tussen de oosterse manier van bewegen en de westerse manier van denken en doen.


Respectvol antwoorden vs Reageren vanuit je emotie.


Wij mensen zijn gewend om een aanval met een tegenaanval te “belonen” en een klap met een blokkade te bestrijden. Voor de mens is dat vaak de enige uitweg. Zelfverdediging is dan vooral een wraakactie. Aikido is een manier  die je in staat stelt deze aanvallen of krachten waar te nemen, te voelen en te sturen om ze daarna te controleren of te neutraliseren. Zelfverdediging wordt zelfbescherming zonder de aanvaller te bezeren! 


Er ontstaat een nieuwe harmonieuze win-win situatie.

 

Uiteraard zijn de technieken en oefenvormen die ik toepas geschikt voor de ongeoefenden. In de kern zijn ze gebaseerd op de principes van de meest ingewikkelde vormen maar dusdanig aangepast dat ze door werkelijk iedereen kunnen worden geoefend zonder aan kracht en overtuiging te hebben ingeboet.

REVIEWS

"Wilko heeft voor ons een interessante en leuke workshop verzorgt op een jaarlijkse trainerbijeenkomst. Hij liet ons oefeningen doen in tweetallen en drietallen die een verrassende ervaring geven. Door het gevoel in de oefening te koppelen aan je persoonlijke effectiviteit en leiderschap geeft je manieren om hier anders naar te kijken. En daardoor kan je er ook weer anders mee omgaan. Je zou kunnen zeggen met ferme zachtheid. Het gaf voor ons afwisseling in een programma tussen andere onderwerpen waarbij iedereen zit en vooral in het hoofd bezig is.

Wilko deed vooraf een intake met veel aandacht en checkte ook na afloop of alles in orde en naar wens was.

We raden hem aan!

- Albert en Tanja, Forsa Advies -" 

"Ik heb meerdere keren met Wilko samengewerkt. Hij geeft les op een rustige en duidelijke manier, aangesloten bij de groep, in een prettige energie. Hij brengt Aikido, wat misschien zweverig lijkt, op een heel toegankelijke manier. De trainingen schenken de fysieke ervaringen en heldere beelden die versterken wat er tijdens de trainingsdagen, met het hoofd, wordt geleerd. De deelnemers hebben onder andere beleefd dat in je kracht staan en bij jezelf blijven veel helpender is dan de strijd aangaan en jezelf daarin mogelijk te verliezen. Mensen ervaren bij Wilko wat ik de deelnemers als trainer al heb verteld. Daardoor wordt wat ik doe als trainer sterker, en wat ik als trainer doe, maakt de Aikido technieken ook weer krachtiger. In onze samenwerking kan Wilko heel soepel meebewegen met wat er nodig is. 

- Linde, Target Point - "

"Het was een ontzettend impactvolle training. Vanaf het moment dat we het strand opliepen tot de laatste groet.

We hadden zojuist een drukke dag met veel meetings over doelen en daden afgesloten. Wilko had ons zo uit ons hoofd! In ruim een uur heeft Wilko ons management-team door middel van de "magie" van Aikido laten zien dat ontspanning en de juiste focus de basis is om mee te kunnen bewegen in een steeds sneller veranderende omgeving.

Tot een volgende keer!

- Hans - "

"Wilko heeft een goede, leerzame en leuke workshop verzorgd voor mij en mijn collega's van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Het was vooral leerzaam om de vertaling te maken van AIKIDO naar ons dagelijks werk. Dankjewel Wilko!

- Manon, Ministerie van Justitie en Veiligheid - "

Wat ik je bied:

Incompany trainingen, groepen maar ook een op een.Met beide benen stevig op de grond en je hoofd recht!


Is er geen passende locatie dan heb ik die voor je.


 • Aikido is een kunst die geschikt is voor mensen van alle leeftijden en niveaus van lichamelijke fitheid. Het vereist geen brute kracht, maar concentreert zich op rust, techniek, balans en timing.

 • Geen speciale kleding nodig. 

 • Ook voor een personeelsdag, heisessie 
 • De trainingen vormen een coherent geheel waarin het theoretische kader en de oefeningen in elkaar samenvloeien.
 • Training op maat. 
 • Uitdagend, leerzaam en om nooit meer te vergeten.
 • Individueel en groepen. 
 • Wel of niet als onderdeel van een lopend traject.
 • Van eenmalig 1 tot 1,5 uur tot en met verandertrajecten.
 • In overleg met jou of met je trainer(s)/coach(es).


Voel je vrij:

 
 
 
 
 
Yacané