Een gezonde natuurlijke ademhaling is een trage constante rustige buikademhaling, door de neus. Alle lichaamsfuncties zijn afhankelijk van zuurstof én een effectieve manier van ademen.
Voordelen van een gezonde ademhaling:
Een van de belangrijkste oorzaken van het krijgen van een burnout is dat we steeds meer vanuit ons hoofd aan het leven zijn.
Met als gevolg dat we steeds minder verbonden zijn met ons lichaam.
Mijn vorm van ademwerk herstelt die connectie met je lichaam.
Zodat je weer kunt gaan voelen wat goed voor je is.
Het is daarom ook erg belangrijk dat je leert naar dat gevoel te luisteren.
Niets is zo vanzelfsprekend als de ademhaling.
Ademhaling is zo dienend, zo logisch, zo onafscheidelijk met ons leven verbonden en daardoor zo gewoon dat we helemaal zijn vergeten dat ze ons kostbaarste goed is en daarom haar ook zo dienen te behandelen.
We beginnen dit leven met onze eerste ademteug en we laten het achter met onze laatste zucht. Daartussen ademen we zo’n 500 miljoen keer!
Adem bevat ons belangrijkste voedsel, zuurstof.
Iedere gedachte, emotie of beweging, bewust of onbewust, heeft invloed op onze ademhaling. Omgekeerd heeft de adem invloed op iedere gedachte, emotie en beweging.
Adem verbindt onze binnenwereld met de buitenwereld, ons lijf met de natuur. Ze harmoniseert je energie, je gedachten, je lijf en je emoties. Het is de brug tussen lichaam en geest.
Adem is de sleutel tot onze gezondheid, de boodschapper en de genezer, we hoeven ze alleen nog maar als zodanig te herkennen.
Je ademhaling wordt beïnvloed door al je activiteiten, gedachten en emoties: naar adem snakken, puffen, snikken, uitblazen, huilen, lachen, schreeuwen, briesen, geeuwen, hijgen. Of het nu verdriet, woede, angst of frustratie is, je adem reageert erop: ze kan stokken, worden ingehouden of verlengd. Zoveel bewegingen of emoties, zoveel ademritmes met vaak ieder een eigen geluid…
De adem en alle andere lichaamsfuncties zijn met elkaar verbonden.
Dat is de oorzaak waarom de ademhaling een lichaamsfunctie is die zo snel en makkelijk kan worden verstoord én waarom, omgekeerd, de ademhaling vrijwel alle lichaamsfuncties kan reguleren.
Buikademhaling veel gezonder dan borstademhaling! Je middenrif speelt hierin een essentiële rol.
Baby’s laten ons zien hoe je hoort te ademen. Je hoeft het ze niet te leren. Met de buik! Ze hebben een natuurlijke buikademhaling aangestuurd door het middenrif. Door met de buik te ademen, ademen we efficiënter en kunnen we een veelvoud aan fysieke klachten voorkomen.
Een beweeglijk diafragma is noodzakelijk voor een ontspannen ademhaling.
Hieronder een verklarend filmpje over de werking van het diafragma.
Bij inademing gaat het diafragma omlaag om ruimte te maken voor je longen. Bij uitademing beweegt het diafragma weer omhoog.
Het is belangrijk dat het diafragma, de ribben, de spieren rondom de buik en de bekkenbodem vrij kunnen bewegen.
Een ontspannen bekkenbodem is zeer helpend voor een ontspannen ademhaling.
Adem als rempedaal van je zenuwstelsel.
Iedere ademritme waarbij de uitademing langer is dan je inademing brengt je systeem tot rust!
Je ademhaling is niet vanzelf een eigen leven gaan leiden. Het is hoog tijd dat jij en je ademhaling weer vrienden worden.
Hulp nodig om van je ademhaling weer je vriend te maken?
Bel of mail me gerust.
Samen op zoek naar jouw eigen ademritme
Er zijn veel oorzaken te bedenken en te achterhalen om er achter te komen wáárom je niet optimaal ademt.
Maar het belangrijkste is dat we samen kunnen gaan onderzoeken hoe we jou weer meester over je adem kunnen maken.
We hebben bijna allemaal geleerd dat goed ademhalen een kwestie van veel lucht met zuurstof inademen is en even later dezelfde lucht maar dan met koolzuur (CO2, restproduct van verbranding in ons lichaam) weer uitademen. En als je maar genoeg zuurstof inademt komt het vanzelf goed.
Conditie wordt echter niet bepaald door de hoeveelheid lucht die je in kan ademen maar vooral door hoe efficiënt er wordt omgegaan met zuurstof en koolzuur.
De hoeveelheid zuurstof in je bloed is in de meeste gevallen al maximaal. In rust adem je 75% weer uit en tijdens inspanning ongeveer 25%.
CO2 bepaalt je ademefficiëntie en niet zuurstof.
De frequentie en volume van je ademhaling worden bepaald door receptoren in je brein. De receptoren monitoren de concentraties van koolstof en zuurstof in je bloed. Als het koolzuur (CO2) boven een bepaalde waarde stijgt, geven de receptoren een seintje dat er weer of meer geademd moet worden om van het overschot aan koolzuur af te komen. Met andere woorden: de belangrijkste prikkel om te ademen is het kwijtraken van overtollig koolzuur.
Wanneer CO2 gehalte in het bloed stijgt is dat het signaal voor je lichaam om de bloedvaten te verwijden en zuurstof uit het bloed over te geven aan de cellen.
Omgekeerd, als de koolzuur waarde in je bloed daalt, zorgt dat voor een vernauwing van de bloedvaten en verminderde zuurstofafgifte aan je cellen.
Het is belangrijk dat je niet teveel koolzuur uitademt.
Het is belangrijk om je ademfrequentie te verlagen en zo langzaam mogelijk uit te ademen. Daarmee verhoog je het koolzuurgehalte in je bloed. Koolzuur heeft een aantal belangrijke functies - een hoog CO2 gehalte stimululeert:
De zuurstof paradox.
De paradox is: veel ademen betekent veel CO2 uitademen met als gevolg dat er minder makkelijk zuurstof kan worden opgenomen.
> Veel (zuurstof) inademen is veel (CO2) uitademen is te teveel CO2 verlies.
> resultaat: vernauwde bloedvaten en verminderde zuurstofafgifte aan cellen.
> met als gevolg: gevoel van luchtgebrek.
> met als gevolg: Behoefte om meer te ademen.
> Meer inademen en dus ook uitademen is veel CO2 verlies.
> Vicieuze cirkel.
Om deze cirkel te doorbreken is het zaak om je tolerantie voor CO2 te verhogen en daarmee je behoefte om te ademen te verlagen. Als je de CO2 tolerantie verhoogt heb je bij hogere CO2-waarden de behoefte om CO2 uit te moeten ademen, en dus ook zuurstof in te ademen.
Doe je dat niet:
> Na verloop van tijd: lichaamraakt gewend aan lage CO2-waarde bloed.
> Hersenen geven bij steeds lagere CO2-waarde een ademhalingsprikkel.
> We blijven continu teveel ademen.
> Het wordt moeilijk om(bij inspanning) genoeg O2 naar organen en spieren te brengen.
Ik ondersteun je graag om je ademhaling te optimaliseren!
Vitaliteits sessie(s).
IN BUSINESS
Locatie: te Waalwijk, in-company of bij je thuis.
Copyright © Alle rechten voorbehouden