Voor veel vrouwen kan de onzekerheid over onbekende aspecten van de bevalling, eventuele complicaties en de pijn die gepaard gaat met de bevalling mogelijk onrust geven.
Je bekkenbodem ondersteunt je adem. Je adem heb je altijd bij je en kun je op elk moment inzetten. Eenvoudig, doeltreffend en direct.
Moeder ben je eigenlijk al vanaf het moment dat je hoort dat je in verwachting bent.
Een ontspannen bekkenbodem is zeer helpend voor een ontspannen ademhaling.
Bij een ontspannen buikademhaling wordt het middenrif omlaag geduwd.
Het middenrif duwt dan de buikinhoud omlaag. In een vrije en ‘gezonde’ ademhaling zal dit leiden tot:
Een neerwaartse beweging van de bekkenbodem.
Het naar buiten komen van de buik.
Een lichte achterwaartse beweging in de lendenwervels.
Daardoor zorgt buikademhaling ook voor een constant bewegen van alle weke organen en bindweefsels in onze buik. Onder andere onze darmen, lever, nieren en maag worden constant op een natuurlijke manier gemasseerd.
Dit werkt bevorderend voor een goed werkende spijsvertering.
Hieronder een verklarend filmpje over de samenwerking tussen het diafragma en de bekkenbodem.
Bij inademing gaat het diafragma omlaag om ruimte te maken voor je longen. Bij uitademing beweegt het diafragma weer omhoog.
De bekkenbodem kan met deze beweging meebewegen als ze ontspannen is.
Het diafragma (middenrifspier), de belangrijkste ademspier
Een aantal voordelen
De juiste ademhaling tijdens zwangerschap en bevalling zorgt onder andere voor vertrouwen, ontspanning, ademruimte, pijnreductie en een kortere duur van de ontsluitingsweeën.
1. Tegen kortademigheid: een correcte ademhaling, zorgt in de eerste plaats voor letterlijk meer ruimte voor je longen en dus meer lucht.
2. Een onstpannen ademhaling zorgt voor het onspannen van je bekkenbodem, buik en middenrif, en daarmee de rest van je lijf.
3. Door een juiste manier van ademen kalmeert je zenuwstelsel. Daarmee komen je gedachten tot rust en vermindert onzekerheid zodat er ruimte komt voor vertrouwen en "gewoon genieten". Deze rust is ook voelbaar en helpend voor het ongeboren kindje.
4. Beperking van stress betekent minder aanmaak van stresshormonen. Hierdoor kan je lichaam zorgen voor voldoende zwangerschaps- en bevallingshormonen, waaronder oxytocyne en endorfine.
5. Wanneer we geboren worden is ons zenuwstelsel nog niet volgroeid. Een baby is nog niet in staat om zelf zijn zenuwstelsel/emoties te reguleren: zelfregulatie. Daarvoor heeft hij/zij tot zeker het derde levensjaar de ouders nodig om dat te doen: co-regulatie. Baby's leren zelfregulatie in eerste instantie van de ouders/verzorgers. Daarom is een ontspannen zenuwstelsel van beide ouders zo ontzettend helpend voor een goede hechting, warmte en het gevoel van veiligheid.
Meer aandacht voor je ademhaling draagt bij aan:
Vitaliteits sessie(s).
Locatie: te Waalwijk, in-company of bij je thuis.
Copyright © Alle rechten voorbehouden